tarta cytrynowa
Mam dziś ochotę na coś słodkiego i w miarę lekkiego. Zrobiłam więc pyszną tarte.
Jest prosta do wykonania i naprawdę dobra. Koniecznie spróbujcie :)
składniki na ciasto:
170g mąki
150 g masła
cukier waniliowy
jajko
szczypta soli
Ciasto wyrabiamy, następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Zarumienione ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.
składniki na masę:
250g serka mascarpone
200ml jogurtu naturalnego
sok z jednej połówki cytryny
cukier puder do smaku
dowolna konfitura (ja akurat miałam wiśniową)
lub świeże owoce,
wedle uznania lub posiadanego asortymentu w kuchni :)
Serek mascarpone, jogurt, sok z cytryny i cukier mieszamy do uzyskania gładniej masy.
Uzyskana masę wykładamy na ostudzone ciasto.
Tarte ozdabiamy konfiturą lub owocami.
Każdy łakomczuch może ją zjeść od razu, a ci bardziej cierpliwi mogą ją schłodzić w lodówce.
Smacznego !!!!
I like this……..
Komentarze
Prześlij komentarz