tarta cytrynowa



Mam dziś ochotę na coś słodkiego i w miarę lekkiego. Zrobiłam więc pyszną tarte. 
Jest prosta do wykonania i naprawdę dobra. Koniecznie spróbujcie :)

składniki na ciasto:
170g mąki
150 g masła
cukier waniliowy
jajko
szczypta soli 

Ciasto wyrabiamy, następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Zarumienione ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.

składniki na masę:
250g serka mascarpone
200ml jogurtu naturalnego
sok z jednej połówki cytryny 
cukier puder do smaku
dowolna konfitura (ja akurat miałam wiśniową)
 lub świeże owoce, 
wedle uznania lub posiadanego asortymentu w kuchni :)

Serek mascarpone, jogurt, sok z cytryny i cukier mieszamy do uzyskania gładniej masy.
Uzyskana masę wykładamy na ostudzone ciasto.
Tarte ozdabiamy konfiturą lub owocami.
Każdy łakomczuch może ją zjeść od razu, a ci bardziej cierpliwi mogą ją schłodzić w lodówce.
Smacznego !!!!



I like this……..

Komentarze

Popularne posty