Murzynek
Uwielbiam kakao, mam do niego słabość, wszystko co jest mocno kakaowe, czekoladowe staje się moim ulubionym. Mam dla Was przepis na mocno kakaowego murzynka. Wykonanie jest dość proste a smak niepowtarzalny :)
Składniki:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka
5 łyżek kakao (dużych, czubatych :))
3 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
masło, cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia, cały czas mieszając.
Odlać 1/2 szklanki i odstawić - polewa
Pozostałą mieszaninę ostudzić i dodać do niej 3 żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksturę dokładne wymieszać.
Białka z jajek ubić na pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Przełożyć ciasto do małej brytfanki i piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Ciasto po upieczeniu polać odstawioną na początku polewą.
Ja osobiście nie wytrzymałam, aż wystygnie i jadłam jeszcze ciepłe, ale może Wam się uda.
Smacznego!
I like this……..
Komentarze
Prześlij komentarz