Ciasteczka z porzeczkami


Ponieważ jestem mamą dwóch wspaniałych synów w mojej kuchni królują szybkie przepisy na różnorodne słodkości, najlepiej aby była możliwość wykonania ich z małym kucharzem.
Dziś przedstawię Wam przepis na ciasteczka z czerwoną porzeczką
Przepis znalazłam na platformie cookidoo i odrobinę przerobiłam.
Znajdziecie tu wykonanie za pomocą thermomixu, jednak jestem pewna, że równie dobrze poradzicie sobie bez niego.


Składniki:
  • 130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki 
  • 200 g cukru brązowego 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM 
  • 180 g mąki pszennej 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli 
  • 150 g czerwonych porzeczek, świeżych






Wykonanie:
  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, cukier brązowy, jajko i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 40 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Przy pomocy 2 łyżeczek formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać łyżką, tworząc koła (Ø ok. 5 cm). Ciastka układać w 5 cm odstępach na przygotowanych wcześniej blachach. Na wierzchu każdego ciastka układać czerwone porzeczki. Piec kolejno, jedną blachę po drugiej, przez 10 min (180°C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o 3-5 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Podawać jako przekąskę lub deser









 życzę smacznego
I like this…….









Komentarze

Popularne posty