Ciasteczka z porzeczkami
Ponieważ jestem mamą dwóch wspaniałych synów w mojej kuchni królują szybkie przepisy na różnorodne słodkości, najlepiej aby była możliwość wykonania ich z małym kucharzem.
Dziś przedstawię Wam przepis na ciasteczka z czerwoną porzeczką
Przepis znalazłam na platformie cookidoo i odrobinę przerobiłam.
Znajdziecie tu wykonanie za pomocą thermomixu, jednak jestem pewna, że równie dobrze poradzicie sobie bez niego.
Składniki:
- 130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 200 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 180 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 150 g czerwonych porzeczek, świeżych
Wykonanie:
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, cukier brązowy, jajko i cukier waniliowy, wymieszać
2 min/obr. 3 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszać
40 s/obr. 4 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. - Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Przy pomocy 2 łyżeczek formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać łyżką, tworząc koła (Ø ok. 5 cm). Ciastka układać w 5 cm odstępach na przygotowanych wcześniej blachach. Na wierzchu każdego ciastka układać czerwone porzeczki. Piec kolejno, jedną blachę po drugiej, przez 10 min (180°C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o 3-5 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Podawać jako przekąskę lub deser
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtB_5GfutZV9pRA7F45guE8f7YXflPETLBBN50ueQmW3k5gIe_66ArhavqF-OD7s3wFUg-4gktSHhXhOCvNF1fHOnQ_4livGtLVnh7MyQUfWkjAKcUpufnSTuYvIWaGpbeXMhR4bSRZQ/s640/IMG_20190622_115753.jpg)
życzę smacznego
I like this…….
Komentarze
Prześlij komentarz