Babka cytrynowa
Mój synek wstał dziś rano i oznajmił, że na śniadanie życzy sobie TORT....., tak właśnie tort.
Wiadomo śniadanie ważna rzecz więc jak już jeść to coś naprawdę wspaniałego.
Oczywiście śniadanie zjadł pełnowartościowe..... z tortem natomiast jest trochę pracy, nie tak prosto go wykonać. Postanowiłam jednak mniej lub bardziej dosłownie spełnić marzenie mojego maleństwa.
Upiekliśmy więc babkę cytrynową, ponieważ wyszła przepyszna postanowiłam podzielić się przepisem.
Składniki:
5 jaj
szczypta soli
250g miękkiego masła
250g cukru
skórka i sok z 2 lub 3 cytryn
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g cukru pudru
Wykonanie:
- piekarnik rozgrzać do 180 stopni
- oddzielić białka od żółtek
- ubijać żółtka ze szczyptą soli, następnie odstawić do lodówki
- ucierać masło, żółtka, cukier i skórkę z cytryny
- do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać
- ciasto połączyć z pianą z białek
- przenieść do formy i piec przez 45 minut
przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić babkę patyczkiem.
- wykonać lukier z soku z cytryny i cukru pudru i polać nim ciasto.
SMACZNEGO
I like this.......
Komentarze
Prześlij komentarz